Jag har hållit på med djur av olika slag i hela mitt liv, men på senare år har det varit hundar för hela slanten. Visst finns det en del beteenden som är typiska för en viss art, men något som fascinerar mig är hur lika varandra, alla vi varelser på denna Annajord är. Samtidigt som din förståelse för djur ökar blir du också bättre på att umgås och kommunicera med dina medmänniskor! Detta är speciellt framträdande i umgänget med hundar, de är trots allt våra ”bästa vänner” och i många studier har de visat sig vara skickligare på att läsa av människor än människor själva! Jag lovar att det är sant, det kan ni fråga vem som helst som träffade mig innan jag började med hundar för några år sedan!

Att träna hund är en ständig utmaning. Ingen hund är den andra lik och varje individ har olika behov och kräver olika förhållningssätt. Detta till trots är det dock samma beteendevetenskapliga lagar som gäller oss alla, människa som djur. Den stora utmaningen är att klura ut just vad som är motiverande för en viss individ. Till skillnad från i ditt umgänge med människor där du kan förklara att du har en dålig dag eller kanske be om ursäkt för att du betedde dig illa vid ett tidigare tillfälle, är detta inte möjligt med ett djur. Detta ställer höga krav på dig som person, men samtidigt är det just det som är så enormt spännande och utvecklande!

Genom åren har jag ägnat mig åt en rad olika hundsporter, men aldrig riktigt fastnat för någon speciell. På senare  tid har jag fastnat mer och mer för jakt och specialsök, vilket också känns som att det är det jag kommer fortsätta med. Det är fantastiskt spännande att arbeta med saker som hundarna redan ”kan” och din uppgift som förare bara är att styra dem hur de ska utföra jobbet.

Kurser/utbildningar/
fortbildningar/träning:

Djurskötare med inriktning Djurtränare, Axxell Brusaby, Finland

 • Anatomi & Fysiologi
 • Näringslära & Utfodring
 • Djurhantering & Djurskötsel
 • Etologi & Beteendeekologi
 • Etik & Lagstiftning
 • Art- och rastypiskt beteende
 • Djurhälsovård
 • Mikrobiologi & Parasitlära
 • Djurens livscykel
 • Träning av djur i teori och praktik, inriktning Assistanshund
 • Kundservice
 • Människans inlärning
 • Färdigheter i att instruera
 • Träningsavtal

Beteendeteknolog med inriktning Assistanshund, Dala Hundservice

 • Chicken Camp – Operant inlärning och klickerträning för Marie Fogelquist & Bob Bailey
  1- Introduktion
  2- Signalkontroll
  3- Kriterier
  4- Beteendekedjor
  5- Lära ut/Instruera
  6- Genomgång/Repetition
 • Rädsla och Aggression Lars Fält
 • 4 vägar till bra kommunikation Eva Bodfäldt
 • Inlärning/Etologi Del 1 Lars Fält
 • Inlärning Del 2 Tobias Gustafsson
 • Rädsla & Aggressioner Lars Fält
 • 4 vägar till bra kommunikation Eva Bodfält
 • Trick & Konster Marie Fogelquist/Mats Hedlund
 • Medicinsk hantering och träning Anette Olsson, Orsa Björnpark
 • Sök/Spår/Ämnessök Mats Hedlund/Marie Fogelquist
 • Valp/Vardagslydnad Marie Fogelquist/Mats Hedlund
 • MH/Mentalprov Curt Blixt
 • Balans & Agility Marie Fogelquist/Mats Hedlund
 • Tävlingslydnad Maria Brandel

 

 • Behavior Adjustment Training (BAT) Instructor´s course
  Grisha Stewart mfl.

 

 • Specialsök Hundcampus
 • Nosework Instruktör