Vi får ibland frågan om det är ok att säga nej till sin hund. Frågan kan besvaras med ett solklart ja men även med ett nja…

Att ha en inlärd signal för vår hund som betyder stopp, sluta upp med osv är jätteviktigt och en säkerhetsfråga. Ungefär som att vi har en inkallning som fungerar och ett koppel som ”säkerhetsbälte”. Vi behöver ju ibland kunna berätta för vår hund att det där behöver du avbryta eftersom våra hundar inte har koll på allt vi har åsikter om. Så därför är det väldigt bra, ja faktiskt självklart, att vi har en signal som får hunden att upphöra med att göra det den gör eller på väg att göra och istället vänder sig till oss.

Men ordet ”nej” är sällan ett bra ord för detta. Det beror helt enkelt på att ”nej” är ett ord vi säger i tid och otid, vilket gör det hopplöst svårt för hunden att förstå vad det är vi faktiskt menar med detta ljud ”nej”. De kan ju inte läsa våra tankar. Dessutom blir ord som sägs ofta, utan att hunden förstår eller kan förändra sitt beteende, tjat. Och tjat är någonting som för hunden blir, precis som för oss människor, bara irrelevant information eftersom det inte betyder någonting.

Några exempel på svårbegripliga ”nej”:

  • Någon kommer in genom dörren och din hund springer fram mot dörren. Du tjoar ”nej”. Vad är det din hund skall förstå? Vad är det ”nej” betyder nu? Var det springandet, uppmärksamheten på någonting som hände och/eller att hunden hälsar på den som klev in genom dörren?
  • På promenaden drar din hund iväg i kopplet. Du säger ”nej”. Vad är det din hund skall förstå? Vad är det ”nej” betyder nu? Var det att lämna din sida, att uppmärksamheten riktades mot någonting annat och/eller att hunden började nosa på marken?
  • Du kallar in din hund. Halvvägs mot dig viker hunden av mot ett annat håll. Du tjoar ”nej”. Vad är det din hund skall förstå? Vad är det ”nej” betyder nu? Var det att den sprang i ett annat tempo, att den tittade åt ett annat håll och/eller att den sprang mot dig först?
  • Du står med hunden bredvid dig och pratar med en god vän. Plötsligt ser du att hunden tuggar på någonting på marken. Du säger ”nej”. Vad är det din hund skall förstå? Vad är det ”nej” betyder nu?

På din röst och kroppsspråk kanske din hund förstår att du är missnöjd. Men vad det är du vill att han/hon skall göra blir svårbegripligt. Så vid nästa tillfälle är sannolikheten stor att hunden kommer göra precis samma sak igen.

Så därför fungerar det mycket bättre att hunden får lära sig en signal/ett ljud som betyder att den upphör med det den gör och vänder sig till dig. Hunden behöver ha en positiv association till detta ord/ljud så att den i ”skarpt läge” och också när den är lös, skall kunna släppa det den gör och vända sig till dig istället. Du väljer ett ord/ljud som du endast säger när hunden skall utföra just detta beteende. På så sätt riskerar du inte att tjata ut ordet, utan istället lyckas med att bryta din hund när du önskar och behöver.

Du lär din hund detta steg för steg:

1. Låt din hund titta på någonting den vill ha (godis/leksak), utan att kunna ta det. När hunden släpper fokus på detta, beröm och belöna hunden bort från godiset/leksaken. Upprepa många snabba gånger.

2. När hunden börjar undvika godiset/leksaken, öka värdet på godiset/leksaken så att hunden igen tittar på det. När hunden tittar och sedan tittar bort, beröm och belöna bort från godiset/leksaken. Upprepa många snabba gånger.

3. När hunden har förstått och varje gång du närmar dig godiset/leksaken först tittar och sedan tittar bort, säger du det ljud/ord du valt, just i det ögonblick som hunden tittar bort och belönar bort från godiset/leksaken. Upprepa många snabba gånger.

4. Utvärdera. När din hund är engagerad i någonting/eller på väg att bli och som du uppfattar som ganska enkelt, pröva och sig ditt ljud/ord. Får du önskad respons – att hunden bryter det den gör och vänder sig till dig, beröm och belöna massor. Får du inte önskvärd respons gå tillbaka till punkterna ovan och fortsätt öva.

På våra Kontakt och Vardagslydnadskurser steg 2 lär vi ut detta steg för steg.

Lycka till!