Dag ut och dag in skall vi promenera. I ur och skur tar vi ut våra hundar och promenerar. Nu är vi inne i en mörk och ganska kall årstid. Och ena dagen är det halt, andra blåsig, för att tredje dagen falla stora vita flingor från skyn. Och oavsett vad, skall vi ut och promenera.

Med handen på hjärtat – det är inte alltid så himla kul! Det kan lätt bli slentrian i dessa promenader. Och blir det slentrian för oss är det definitivt slentrian för våra hundar.

I söndags svarade Per Jensen (professor i Etologi) i radions kanal P1 om varför så många hundar tycker det är väldigt roligt med snö. Ett av flera svar han gav var att många hundar har det i regel ganska tråkigt, händelselöst och föresägbart. Snön blir en nyhet, någonting annorlunda och spännande.

Om nu hunden är med på noterna, vilket den ju nästan alltid är, finns det någonting att göra för att de här promenaderna i mörker och kyla kan bli lite mindre slentrianmässiga? Två saker är säkra. Rör vi på oss blir vi varma, slipper frysa och därmed på bättre humör. Gör vi någonting tillsammans med vår hund, blir vår hund glad och mer alert och det är också det en humörhöjare.

Går du någon hundkurs just nu? Passa på och träna någonting av allt det ni håller på med på kursen. Stanna plötsligt och betinga inkallningsordet. Kommer du ihåg de där inkallningsövningarna? Träna på dem. Tex den där du skall backa eller springa ifrån hunden. Då blir man varm. Gräv ned en leksak med jämna mellanrum och på tillbakavägen låt hunden leta och gräva fram dem. Kliv/hoppa på små och stora stenar, beroende på vad du själv klarar av. Du kan kliva och hunden hoppa! Belöna varje gång hunden landar på en ny sten. Snart har du en hund som letar efter stenar och hoppas upp på dem. Hänger du på håller ni er båda varma.

Tycker din hund om att rulla i snön? Lär den inomhus och låt den sedan göra det ute. Många skratt blir det! Det är mjukt att landa i snö. Så låt hunden och kanske du själv också balansera på trädstammar som ligger i skogen. Upp på en sten, ned på en trädstam och balansera och sedan in och gömma sig bakom en sten. Strax och efter några upprepningar har du Följa John! Växla mellan att din hund är absolut koncentrerad på någon övning och att sedan brista ut i lek, spring och kamp. Jaga hunden och växla plötsligt till att i stället springa ifrån hunden.

Gissa om du kommer få en mer uppmärksam och glad hund om du erbjuder lite mer på promenaderna? En glad, uppmärksam och följsam hund kommer garanterat att göra varje husse/matte på gott humör. Kom ihåg att hundar vill vara med oss, göra saker tillsammans med oss och samarbeta. Du kanske tom får en hund som själv börjar ta initiativ till att göra någonting tillsammans. – ”Matte/husse jag springer iväg så du kan kalla in mig, så jag kan springa iväg så du kan kalla in mig”!

Och om idéerna tryter. Kom på onsdagarna kl. 18.00-19.15 på Hundslingan

Träningspromenaden som är till just för att få vardagspromenaderna att fungera bättre och bli roligare.