Som hundägare är vi ute i alla väder och under veckans alla dagar. Under första promenaden är det ofta svart ute och när vi går ut på kvällens sista rastning är det också mörkt. Med handen på hjärtat – det kan ibland kännas lite fantasilöst och promenaderna lite som transportsträckor.

Gör det mesta av den enda promenaden i dagsljus!

En lång rehabilitering av hund med uppmaning från sjukgymnasten om att promenaderna skulle vara över stock och sten, upp och ned och så lite som möjligt på plant underlag, öppnade en ny ”promenadstil”.

Det låter kanske lite som att slå in öppna dörrar. Men när de dagliga promenaderna blivit ”upptäcktsresor” och spännande hinderbanor som upptäcks tillsammans får vi så mycket roligare tillsammans. Pröva, det är väl värt ett försök! Men tänk på att en gång är ingen gång.

Du behöver hålla på och ge det en chans.

Att gå av stigar, vägar och upptrampade leder och rätt in i skogen innebär så många roliga och annorlunda stunder. Hunden vet inte var du skall gå (det vet du knappt själv 😊). Att hunden inte vet var ni skall, åt vilket håll eller bakom vilken stor sten, innebär att du får mycket mer uppmärksamhet. På den vanliga skogsvägen går vi vant rakt fram utmed vägen. Det vet hunden.

Vi är helt förutsägningsbara. Inne i skogen och i brist på väg blir det tvärt om. Det finns så många stenar att hoppa upp på och stammar att balansera över. Balansera tillsammans. Skogen är en enda stor hinderbana! Uppmuntra din hund att kliva upp på allt. Häng med din hund. Titta på den. Vad är det den upptäcker och blir intresserad av. En gren? Gräv ned den och under tiden den är upptagen med att gräva fram den, gå iväg och göm dig.

Snart har du en hund som är så mycket mer tillsammans med dig på promenaden. När hunden hittar någon doft eller annat att leka med, hitta någonting annat och lek med. Du skapar ytterligare uppmärksamhet från din hund. Du kan öva mängder med inkallning. Varje gång din hund kommer springande mot dig, tjoa ditt inkallningsord och belöna länge innan du friar. Utvärdera ditt inkallningsord ibland; när hunden är upptagen med något eget säg namnet och sedan inkallningsordet. Yippie när hunden kommer springande!

Låt fantasin flöda. Du kan även träna allt möjligt annat också. När du har riktigt mycket uppmärksamhet på dig själv och du riktigt ser att det är dig hunden har uppmärksamhet och helst vill vara med, träna ex stadga. Göm ”saker” och låt hunden hitta osv.

Klä dig ordentligt, så att det inte gör någonting att ni får pulsa eller välter tillsammans.

Ha så kul!