valpkurserna frågar vi ofta vad man har tänkt sig med sin nya familjemedlem. Svaren varierar och önskningarna är många. En del uppfyller äntligen sin dröm om en egen hund, en del önskar en kompis till i familjen och en del har planer på att träna och tävla ihop. Eller allting tillsammans.

Oavsett anledningen är en ny familjemedlem på fyra ben fantastiskt.

Men bortsett från vad man har tänkt sig och vilka ambitioner man har och att alla valpar behöver mat, vila, en säng att sova i osv, vad är då viktigast?

Jo, att jag och min hund har bra kontakt med varandra!

Det grundläggande är att vi har bra kontakt med varandra oavsett om vi önskar vår nya familjemedlem för sällskap, promenader i skogen, hänga med oss i vardagen eller om vi har planer om olika aktiviteter eller att tävla.

Med kontakt menas många saker men framförallt att min valp vänder sig till mig, är uppmärksam på mig och följer mig. Gör min valp inte det blir allt annat mycket svårare.

I en värld som är spännande kommer valpens nyfikenhet och uppmärksamhet väckas. Valpen kommer då välja allt detta, istället för mig om jag inte tidigt och ihärdigt lär min valp att jag är nr 1. Min valp behöver alltså kunna välja att ta kontakt med mig mitt i allt det andra spännande och som pockar på valpens nyfikenhet.

Att vara näst bäst, att valpen väljer mig när den ”är klar” med allt annat är inte en bra utgångspunkt för att skapa denna kontakt. Så se till att prägla valpen på dig från allra första början. Utnyttja att valpen är ett relativt ofyllt blad och fyll det med dig och er.

Här är några exempel på hur du präglar och skapar kontakt.

Så fort valpen kommer hem lär den ett ljud eller ord som betyder att du vill något och gör ljudet gott och roligt. Tex. Ha 10 små torrfoderkulor i ena handen. Säg ljudet/ordet och ge valpen en kula. Upprepa så ofta som möjligt, mängder av gånger per dag.

Så fort valpen kommer hem lär den ett ljud eller ord som betyder att du vill något och gör ljudet gott och roligt. Tex. Ha 10 små torrfoderkulor i ena handen. Säg ljudet/ordet och ge valpen en kula. Upprepa så ofta som möjligt, mängder av gånger per dag.

Börja snart med att backa ifrån valpen (baklänges) säg ljudet/ordet och ge godiset när valpen kommer efter. Du visar att det alltid lönar sig att hänga efter dig.

Varje gång din valp väljer att vända sig till dig, uppmuntra, beröm och belöna den.

När valpen är upptagen med någonting, prova att påkalla uppmärksamhet genom att låta spännande/rolig. När valpen vänder sig till dig bli jätteglad backa ifrån den och när valpen kommer springandes emot dig, gör ditt ljud/ord, beröm, heja på och belöna hos dig.

Avled valpen när den är på väg att göra någonting du inte önskar. Ge valpen möjlighet att tex vända sig till dig, titta på dig, följa efter dig och beröm och belöna den för det.

Om du direkt präglar valpen på dig, ger den absoluta positiva associationer om det positiva och trygga med dig har du lagt grunden till en fin och pålitlig kontakt. Därefter kan du träna och göra det mesta med din lilla vän.

Tänk dig det fantastiska med att ALLTID kunna få din valp, unghund och sedan vuxna hund att alltid välja dig!

Lycka till!