Som hundägare är det lite som att vakna efter lång tid i mörker och kyla. Nu är det ljust länge så promenader och aktiviteter går bra när som under dagen och kvällen. Äntligen! Marken börjar torka upp så det är möjligt att vandra utanför vägar och stigar och in i skog och mark. Det ger möjlighet till nya aktiviteter tillsammans med hunden. Många skogar är som rena hinderbanor med möjlighet att balansera på nedfällda träd, hoppa mellan stenar, krypa under och leta godis i buskage.

Prova att placera din hund, visa leksaken och gå sedan in en bit i skogen och göm den. Låt sedan din hund leta reda på ”skatten” som du gömt. Du kan lägga ut flera saker samtidigt och låta hunden ”hämta hem” allting, en i taget.

Låt en person gömma sig någonstans i skogen och låt sedan din hund söka eller spåra upp den.
Lägg ett personspår. Gå en sträcka. “Vimpla” gärna upp så du vet var du gått om det är en ny aktivitet. I slutet lägger du någonting som hunden tycker är riktigt roligt/gott. Tänk på att lägga det goda i en burk. Även småkrypen mumsar på det goda. Det är ingen vidare vinst för hunden att komma fram till leverpastej täckt med myror. Har du spårlina på hunden sätt gärna på en dragsele så hunden slipper ”strypas” i halsen när den drar iväg.

Kurragömma är också en uppskattad lek och som snabbt leder till skärpt uppmärksamhet på dig. Var är husse/matte? Bäst att hålla koll!

En äng kan bli bästa sökområdet. Valla av genom att gå kors och tvärs och lägg sedan ned ett föremål eller ett klädesplagg någonstans. Låt hunden söka upp föremålet.
Kläd ett träd med små mjuka gobitar och låt sedan din hund ”klättra” runt för att få i sig varje liten bit. Toppenbra för balans och styrka.
De där hundarna som älskar att bada tar gärna ett dopp eller simtur om de ges möjlighet i en sjö eller i en å.

Ta med dig er frukost, lunch eller middag. Sätt dig på en fin plats. Strö ut hundens mat där den verkligen behöver jobba för att komma åt den. Under tiden din hund ”jobbar” kan du njuta naturen, av din egen måltid och din hunds glädje och ”arbete”.
Allt vi gör tillsammans med hunden stärker våra band till varandra och vår relation. Låt det vara roligt och utan krav på prestation. Att ibland släppa på kraven och prestationen och se vad hunden tycker är roligt, vad vi kan göra ihop, bara för att det är roligt, är också en bra hjälp för oss själva att slappna av, må bra och känna glädje med vår hund. Det vinner också den mer allvarliga träningen på i längden.

Men våren innebär också att fästingarna är tillbaka, djur som bits ”vaknar” och spring i skogen mellan stock och sten kan innebära att hunden trampar snett, skär sig på någonting vasst, stoppar i sig någonting olämpligt eller blir biten. Det finns flera olika fästingmedel. Det finns de som ger skydd i fem veckor och de som ger skydd i upp till 12 veckor. Det finns de där fästingen sätter sig i pälsen men som inte biter, vilket betyder att de ramlar av och sedan kan sätta sig på oss. En del fästingmedel går att köpa direkt på apoteket och andra kräver recept. Så läs på om de olika medlen och välj det som passar bäst för din hund och för dig.

När det gäller ev. stukningar och frakturer, bett och matförgiftning kan vi förbereda oss genom ökad kunskap om vad vi gör i olika situationer, vad som kan vara bra att ha med i ryggsäcken och när det är läge att kontakta sin veterinär. Läs på. Det finns också kurser/föreläsningar i Första hjälpen för hund att gå, både i praktiken och digitalt. Vi har en digital träff med veterinär onsdag 27 maj kl. 18.00.