Att skaffa hund och en valp är fantastiskt. Det innebär sannerligen mycket glädje men det betyder också en massa arbete och uppmärksamhet. Vi lägger grunden för vårt liv tillsammans med vår hund främst under valptiden, vilket gör det till en period värd att lägga tid och energi på.

Tänk på att det är en liten ”varelse” du nu har det fulla ansvaret för. Det grundläggande och viktigaste är därför att skapa trygghet för din valp. Skräm aldrig din valp. Valpen vet inte vad som är rätt eller fel och kan därför heller inte vara olydig.

Ge din valp uppskattning och belöna den med beröm, godis, kel och lek när den gör det du tycker är bra och rätt. Bestraffa den ALDRIG när den råkar göra fel. Då kan valpen bli skrämd och tom bli rädd för dig och det främjar inte er relation, tvärtom. Valpen skall kunna uppfatta dig som den trygga, vänliga personer som visar den vägen i livet. Hot och obehagliga korrigeringar skapar även stress hos valpen. Och vid förhöjda stressnivåer sker ingen inlärning hos hunden.

RELATION

Det är viktigt att bygga en bra relation med sin valp och vara valpens trygga punkt i livet. Du är den som hjälper valpen genom jobbiga situationer. När du har din valps fulla tillit så blir hantering, beteenden och lydnad så mycket enklare. Det uppstår färre konflikter om valpen litar på oss. Förr trodde man att man behövde vara dominant över sin hund för att den inte skulle ta över, men numera vet vi, genom decennier av vetenskaplig forskning, att så är inte fallet. Vi behöver inte ta ifrån hunden matskålen för att hävda oss själva, inte heller trycka ner den eller utföra andra hotfulla beteenden mot den. Det betyder så klart inte att din valp får härja fritt utan att få lära sig regler, men en relation bygger på kärlek, tillit och trygghet, inte hot och översittarattityder.

Visa och erbjud valpen det du vill och önskar och försök undvika att det du inte vill inte uppstår. Hundar lär av erfarenhet och konsekvenser. Ge den erfarenhet av det du vill och låt konsekvensen av det bli positiv.

SAMARBETE

Samarbete är en två-vägskommunikation. Vi kan inte förvänta oss att hunden vill samarbeta med oss om vi aldrig samarbetar med hunden. När din valp bjuder in till samarbete genom att vilja leka eller genom att ge dig sin fulla uppmärksamhet, förstärk det beteendet genom att belöna valpen.

Varje gång du förstärker att valpen väljer att samarbeta med dig så ökar du sannolikheten för att valpen ska fortsätta vilja samarbeta med dig.

BÄRA PÅ ÖNSKADE OCH OÖNSKADE SAKER

Valpar tar saker, stoppar i munnen och biter också ofta i sakerna. Om föremålet är något du inte vill att din valp skall ha, backa ifrån valpen samtidigt som du talar vänligt till den. Att backa bjuder in valpen att komma till dig. Ta emot föremålet och byt med någonting gott. Om valpen bär på något lämpligt så klappa om den och uppmuntra den att vara nära dig med föremålet, alternativt lek med valpen tillsammansmed föremålet.

Bli aldrig arg eller jaga efter valpen om den tagit något den inte får, det lär den bara att springa långt bort från dig när den hittat en fin sak.

OÖNSKAT BITANDE

Städa undan alla frestelser och låt valpen ha ett par leksaker framme. Det underlättar för valpen att förstå vilka saker det är ok att bita i. Stäng igen rum där du inte har uppsikt på valpen. Låt valpen få utlopp för sina lek- och bitbehov! Låt gärna valpen ha ett passande ben och leksaker framme som den kan bita på.

Mellan 2–5 månader tappar den sina mjölktänder och har större behov att få bita och gnaga på saker. Busa aldrig hårdhänt med valpen. Om valpen biter för hårt vid lek testa att säga aj med pipig röst. Om den avbryter beröm den lugnt och börja leka igen. Upprepa om den på nytt biter för hårt.

Om ovan inte fungerar ta valpen helt ur situationen, i en komposthage eller liknande och alternativt gå därifrån och ignorera den. För valpar som lätt går upp för mycket i varv, tänk på att leka lagom, använd mjuka händer och långsamma rörelser. Om valpen har en speciell tid på dagen då den är speciellt uppe i varv sätt den i en hage eller sätt på koppel en stund innan.

Träna in en speciell passivitetsposition, t e x ”Pausposition”. Om ni ska sitta still med valpen en längre stund kan man ha ett tuggben i handen som den kan sysselsätta sig med bredvid er/i ert knä eller liknande tills den blir trött.

HOPPANDE

Valpar hoppar ofta upp. Fundera på hur du vill ha det när den blir äldre. Få personer uppskattar att bli ”påhoppade” av stora eller vuxna hundar. Hjälp därför din valp från början med hur den skall göra i möten med andra personer. När människor kommer fram, locka på din valp och belöna den för att den vänder sig till dig.

Begränsa valpen med hjälp av kopplet att inte ha möjlighet att hoppa i situationer då du vet att det är sannolikt att den kommer göra det. Belöna den NÄR den har alla fyra tassar på marken. Avbryt den lugnt när den hoppar.

VARA I MÖBLER/ALLA RUM

Bestäm innan var valpen får vara respektive inte vara och var konsekvent med detta. Valpen vill vara med så ge den möjlighet att vara det på dina villkor. Innan valpen lärt sig att den t ex inte får vara i soffan ha gärna dörren in till soffrummet stängd när du själv inte är där och har uppsikt.

När den försöker hoppa upp ta lugnt ned den, undvik att ta ögonkontakt eller prata med den under tiden. Beröm när den lägger sig på sin ”egen” plats. Se till att det är du som berättar för valpen när den får vara i möbler/sängen.

VALPAR OCH BARN

Lämna inte valpen och barn utan uppsikt. Valpen ska ha en egen plats där den får vara ifred från barnet. Beskydda valpen mot barnet och tvärtom. Barn skall inte promenera själva med valpen av säkerhetsskäl för alla.

VALPAR OCH ANDRA HUNDAR

Att ha en eller ett par kompisar som man träffar ibland är positivt för valpen. Men undvik att låta din valp hälsa på alla hundar ni möter. Det skapar bara förväntningar som senare när valpen blivit äldre kan ställa till med problem.

Du kan inte förvänta dig att valpen vaknar en morgon och inser att den inte skall bry sig om andra hundar, om du låtit den hälsa på allt och alla. Släpp aldrig valpen utan uppsikt med en annan hund. Att springa är inte nödvändigt ett utryck för glädje utan kan också vara ett beteende för att komma undan.

RUMSRENHET

Låt valpen gå ut när den behöver, alltid efter lek, mat, vila/sömn och minst 1 gång/timme. Gå till samma ställe utomhus. Vänta ut valpen, stressa inte. Beröm när den uträttat sina behov. Sätt gärna en signal på att göra ifrån sig t ex kissa.

Säg ordet innan/samtidigt som valpen gör det och beröm massor efteråt. Tänk på att inte berömma för ivrigt under tiden då det händer att den då avslutar innan den riktigt är klar.

ENSAMHETSTRÄNING

Starta så fort valpen känner sig hemma, i regel några dagar efter du fått hem den. Träna den att vara själv i ett annat rum. För att slippa behöva ge valpen uppmärksamhet för oönskade beteenden så kan man begränsa valpens utrymme den tid den är själv till t ex i en komposthage. I hagen har den sin säng och sina saker. Gör vistelsen i hagen till en positiv upplevelse. Den ska vilja vara i sin hage och låt den vara ofta också när du är hemma så att den inte förknippar att vara där med att bli lämnad.

Nonchalera valpen om den följer efter dig från rum till rum ibland, låt den vänta utanför toaletten osv. Tänk på att valpen ska vara nyrastad och gärna trött när du börjar träna den att vara ensam. Smyg inte ut och ömka inte, vill du säga något innan du går så säg det i lugn röst. Ge gärna valpen något att göra när du går, ett särskilt tuggben, en kong fylld med något mjukt, en aktiveringsleksak eller liknande, så att den har något att göra när du är borta. Börja med att vara borta i korta stunder och öka sedan successivt tiden.

Låt gärna valpen vara i ett speciellt rum (Inte hallen!). Gå inte tillbaka till valpen när den gnäller, skäller eller dyl utan vänta tills den är tyst. Om det dröjer länge testa att knacka i väggen eller skapa något annat ljud för att bryta beteendet. Vänta åtminstone ca 10 sekunder efter den tystnat innan du går in till den igen.

Uppmärksamma valpen, men var inte överdrivet jollrig. Vänta några minuter innan du hittar på något med valpen efter du kommit tillbaka för att inte skapa för stor förväntan på att det ska hända något roligt när du kommer tillbaka. Ha gärna t ex radion på när du är borta.

MAT

Ge valpen mat tre gånger om dagen. Det är lämpligt att fortsätta med tre mål om dagen tills de är 4–6 månader innan man övergår till två mål mat om dagen. Mängden foder ökas sedan succesivt under valpens uppväxt. Håll ordentlig koll på valparnas hull, hellre för smala än tvärtom. Man ska alltid kunna känna valpens revben utan att behöva gräva sig in och de ska ha en tydlig midja uppifrån sett och uppdragen buklinje från sidan sett.

En del valpar lägger aldrig på hullet, hur mycket mat de än får. De ”ränner” iväg på höjden istället och växer för fort. Sådana valpar får man vara försiktig med och inte ge för stora mängder mat. Den första tiden blötlägger man valpens mat ca en halvtimma innan servering. Efter någon månad kan man servera det direkt, men det är alltid bra att hälla på vatten direkt på maten för att undvika hetsätning. Fri tillgång till mat är inte att rekommendera.

Servera maten och ställ undan när valpen ätit upp eller lämnar matskålen, truga aldrig på den mat. De kommer inte svälta ihjäl, men däremot finns det risk att de blir väldigt kräsna om man börjar truga. Matrester är inte lämplig mat för en hund.

Ett bra sätt att hålla rätt hull på sin valp och samtidigt ha utrymme för belöningar är att portionera dagsransonen på morgonen, ge den en del till frukost och sedan använda maten som belöningar under dagen. Blir det något över av ransonen ger man det till middag.

MOTION

Överansträng aldrig en valp med långa promenader eller alltför vilda lekar med andra hundar där det lätt blir omkullkastningar och häftiga vändningar, speciellt inte med större hundar. En bra tumregel är att promenera valpen lika många minuter som den är gammal i veckor. Valpar skall inte fystränas alls före sex månaders ålder. Hopp och lek i trädgården och i skogen går givetvis bra lite längre stund än så, men ofta blir valpen tröttare fortare än vad den visar.

En valp (precis som den vuxna hunden.) tröttas bäst ut genom mental aktivering, inte fysisk. Akta valpen för hala golv och is. Valpen får inte vara tjock, då detta belastar leder och höfter i onödan och för kraftig tillväxt är en bidragande orsak till ledproblem senare i livet. Regelbunden motion som ökas successivt är viktig.

VÅRD

Mjölktänderna tappas i regel vid 4–5 månaders ålder. Kontrollera gärna valpens mun då och då så att tänderna lossnar som de ska och att munnen inte luktar illa. Tandborstning rekommenderas efter det att hunden fått sina vuxentänder. Tandborste för hund finns, annars duger en typ massagehandske eller något annat med en lite skrovlig, men mjuk, yta fint. Man borstar tuggytorna på kindtänderna och på yttersidorna av huggtänderna, det brukar räcka långt. Hundar tål inte fluor varför tandkräm för människor inte ska användas. Hundtandkräm finns.

Klipp klorna regelbundet. Glöm inte sporrklon på frambenen. Klipp gärna ofta och lite i början så att valpen vänjer sig. Ett sätt att göra det är att ha klosaxen liggande framme på soffbordet och när man ändå har en mysstund med hunden klippa en klo varje dag. Ett enkelt sätt att få valpen att tycka om att få klona klippta är att para ihop situationen med något gott. Börja tidigt att hantera valpen så att den är förberedd för den dagen det behövs på riktigt och då kanske gör ont. Gör på samma sätt, genom att para ihop det du gör med någonting gott. Släpp aldrig ner en valp som försöker bryta sig loss utan vänta tills den är lugn igen.

ALLA BETEENDEN DU BELÖNAR/VALPEN BELÖNAR SIG MED KOMMER DU FÅ MER AV OCH DÄRMED AUTOMATISKT MINDRE AV ANDRA (MINDRE ÖNSKVÄRDA) BETEENDEN!
FÖRSÖK UPPMÄRKSAMMA NÄR HUNDEN GÖR RÄTT ISTÄLLET FÖR ATT BEHÖVA INGRIPA NÄR DEN REDAN HUNNIT GÖRA FEL!

Det finns ingen sanning i att det inte går att lära en gammal hund att sitta, men det finns vissa saker som man med fördel lär hunden redan i tidig ålder.

Ju tidigare man går valpkurs desto bättre, både för dig och valpen. Se till att gå kurs där man arbetar juste och utan hot och bestraffningar. Välkommen till oss på valpkurs – en kurs fylld av hur du och din valp utvecklar samarbete, relation och kontakt.