När vi gör saker med vår hund; tränar, umgås och/eller leker tillsammans, se till att hunden ”väljer” dig, frågar dig vad ni skall göra, önskar engagera sig och vill göra tillsammans med dig.

Har du en hund som tar kontakt frivilligt med dig efter varje belöning blir din träning och ert umgänge så mycket enklare. Då behöver du inte be om kontakt eller be hunden om att ni skall göra någonting tillsammans eftersom hunden ber dig. Det betyder också att den är fokuserad. När din hund tar kontakt och vänder sig till dig har den fokus på dig. Vad kan vara bättre?

Tänk dig skillnaden mellan att hunden följer dina godisar jämfört med att hunden följer dig! Om vi hela tiden behöver locka vår hund med en godis för att den skall vara med oss, istället för att det är den som väljer att ha fokus på oss.

Du sträcker ut din hand med godis och hunden följer med eller du tar ett steg iväg från hunden och hunden följer efter. I det första fallet, är det gobitarna som drar och gör att hunden följer. I det andra fallet är det dig hunden följer.

Du kan hjälpa din hund att välja dig genom att börja väldigt enkelt och genom att sluta be din hund om att bry sig om dig. Börja enkelt och börja gratis. Tänk bort prestation. Det räcker till en början endast att din hund tar kontakt med dig, för att du skall belöna det. Din hund behöver alltså inte göra någonting särskilt bara se på dig.

Exempel.
1. Hunden tittar på dig
2. Säg ett belöningsord
3. Ta fram din belöning och släng iväg den

Vänta ut din hund. Om den efter att den ätit upp sin belöning vänder upp mot dig och tittar på dig, säg ditt belöningsord, ta fram belöningen och belöna genom att slänga iväg den. Upprepa flera gånger. Var engagerad, beröm och låt glad. Du vill ha engagemang från din hund så ge engagemang tillbaka!

Hunden lär sig att det är roligt och lönande att vända sig upp till DIG. Den kommer vilja ha mer.

Var aktsam med var du har dina godishänder så att de inte är i vägen och syns för hunden innan du skall belöna. Om godishänderna är synliga tappar hunden lätt fokus på dig och fokuserar på det goda du har i dina händer istället. Godiset tar du fram först efter att du gett belöningssignalen. Du kan ha belöningarna i händerna så att du snabbt kan belöna och undviker paus och stillastående för att börja gräva i fickorna.

Men se till hunden inte ser händerna. Och om du skall börja gräva i fickorna och leta efter gobitarna riskerar du också att hunden tappar fokus på dig och riktar den någon annanstans och då har du gått miste om hela poängen.

Fortsätt men utöka;
1. Hunden tittar på dig
2. Säg ett belöningsord
3. Ta fram din belöning och släng iväg den
4. När hunden ätit klart och vänder upp mot dig, backa iväg från hunden. Kom ihåg att vara engagerad.
5. Om hunden kommer mot dig, heja på, ge belöningssignal och belöna hos dig. Släng sedan iväg en gobit och upprepa flera gånger.

Utöka ytterligare;
1. När hunden är nära dig ta två steg bakåt.
2. Följer hunden efter säg din belöningssignal och belöna hos dig.
3. Du kan variera mellan att vara i rörelse hela tiden, stanna till när du ger din belöning och med att kasta iväg en gobit efter att du belönat.

Kom ihåg att ALDRIG kalla på hunden, be den att komma eller att locka den med någonting. Kom ihåg att ALLTID vara engagerad, heja på och att ge belöningssignal innan du belönar. Var aktsam på ditt godis, så att hunden kan följa dig och inte dina godisar.

På tävling är detta en förutsättning för lyckade resultat. Så bästa starten är att låta din hund välja dig!

Prova i vardagssituationer och använd i din träning. Till exempel när hunden hoppat ur bilen ta ett steg tillbaka, om hunden genast fokuserar på dig GRATTIS!

När du tränar gör någon eller några av övningarna ovan. När som helst när din hund har fokus på dig, be hunden sitta, ligga, gå fot eller någonting annat som ni tränar på. Om hunden direkt efter att du belönat den vänder upp mot dig GRATTIS!

I takt med att du oftare och oftare låter hunden välja dig och allt mindre ber den att vara med dig, kommer du se resultat.

Lycka till!