Följande utspelade sig i elljusspåret för några dagar sedan.

Två hundar med sina förare stod och pratade. Den ena hunden tog ett steg framåt och den andra hunden reagerade med ett utfall, kastade sig fram i sitt halsband, morrade, visade tänderna och skällde. Hundens ägare röt NEJ, SLUTA och slet hunden till sig. Då hundens koppel satt i ett halsband runt halsen föll hunden bakåt samtidigt som den rosslande då den kippade efter andan när halsbandet drog åt i halsen. – ”Du behöver inte oroa dig för hon är bara rädd”, försäkrade hundens matte den andra hundägaren.

Låt oss stanna till en stund vid den här händelsen, som inte är allt för ovanlig och utgå ifrån att det är precis så som hundägaren berättar, nämligen att hunden är rädd. Den beter sig så som den gör, slänger sig fram i kopplet, morrar och skäller på grund av sin rädsla.

Rädsla är en känsla, en känsla av obehag och en otäck och otrygg känsla.

De flesta av oss kan nog dra oss till minnes ett eller flera tillfällen då vi upplevt rädsla, osäkerhet och/eller otrygghet. Vi vet att rädsla inte alltid är rationellt men upplevs när vi är rädda som verkligt och adekvat. Vi vet också att vår rädsla i den situationen inte upphör för att någon säger att vi skall sluta upp att vara rädda. Känslor styrs inte av tillsägelser, att lyda och att göra som vi blir tillsagda. Lägg därtill att i den stund du känner rädsla så tillfogas du ytterligare fysiskt och psykiskt obehag. Det säger sig självt att din rädsla kommer eskalera.

Vi skall vara försiktiga med att förmänskliga våra hundar och att jämföra dem med oss. Men i det här fallet låter det sig göras för det fungerar likadant, eller snarare värre för hunden, eftersom vi inte kan resonera och förklara för hunden. Hundar lär av erfarenheter och konsekvenser.

Så vi tittar på händelsen igen men ur hundens upplevelse. Hunden är rädd och visar det genom att slänga sig fram och morra och skälla. Hunden tillförs då ett ytterligare obehag genom att slungas bakåt och kippa efter luft. Obehaget eskalerade såtillvida. Hundens erfarenhet blev negativ och konsekvensen av mötet ökat obehag. Detta är vad hunden bär med sig till nästa möte.

Genom att banna en hund som är rädd skapar vi alltså en ännu räddare hund. Rädsla och osäkerhet kan vi aldrig avhjälpa genom korrigeringar, dvs att tillföra obehag för hunden. Hundar kan inte bete sig rädda och/eller osäkra för att misshaga oss eller för att få oss att framstå i dålig dager. Människor kan ha den förmågan men inte hundar.

Oavsett vad vår egen rädda/osäkra hund gör är det viktigt att vi hjälper den och att vi aldrig blir arga på den för att vi uppfattar det som ett dåligt beteende. Rädsla och osäkerhet kan endast minska genom ökat självförtroende och genom känsla av trygghet. Som matte eller husse till en rädd och osäker hund är det du som behöver hjälpa din hund till ett bättre självförtroende och ett tryggare liv.

Att under lång tid eller flera gånger per dag bli skrämd och känna rädsla har en negativ hälsomässig inverkan på alla individer. Kroppen befinner sig i en slags ”alert mode”, beredd på strid eller flykt. Stresshormoner i ohälsosamma nivåer frigörs, vilket när det sker igen och igen har en ohälsosam inverkan på hundens kropp och knopp. Rädsla/osäkerhet kan vara medfött det sk. arvet och det kan också vara miljön, erfarenheter och konsekvenser. Det medfödda kan vi inte ändra men vi kan påverka miljön.

En rädd/osäker hund

Det är vi som har en rädd/osäker hund, en sk. Blygerhund  som behöver hjälpa den att så sällan som möjligt hamna i situationer där rädslan slår till. Det är vi som har en rädd/osäker hund som behöver hjälpa den till ökat självförtroende. Att ha en rädd/osäker hund är ofta både svårt och hjärtskärande.

Det finns ingen quick fix. Men vi kan börja med att hjälpa vår hund att slippa utsättas för det som skrämmer den, ex. främmande människor, främmande hundar, höga ljud osv. Så tvinga aldrig in din hund i situationer där den känner rädsla/osäkerhet. Därutöver behöver hunden få hjälp att stärka sitt självförtroende. Det kan vi göra genom att situationer där den slipper bli rädd, där hunden får en positiv erfarenhet av det som sker.

Hunden som är rädd för främmande hundar tex kan på långt avstånd få titta på den främmande hunden en liten stund och sedan få gå sin väg.

Lycka till!