De flesta av oss kan känna igen löften om att vi skall förändra en vana. Vi skall göra på ett annat sätt, ett nytt sätt. Vi skall lyssna bättre, lära oss något nytt, äta mer nyttigt, bli av med extrakilon på kroppen, börja träna osv osv. Vi vet varför vi valt en förändring och ibland är vi också väldigt motiverade. Många gånger tar ändå förändringen tid, går knackigt, vi faller tillbaka i gamla vanor och ibland lyckas vi riktigt bra och förändringen blir vanan som vi sedan knappt täcker på att det en gång var en utmaning att genomföra.

Hundhjälpen i Uppland öppna träningar

Men hunden har inte en aning. Den vet inte att vi bestämt att den från och med nu skall ge upp en vana för att byta ut den till en annan vana, alltså en beteendeförändring. Vi kan inte heller berätta det för hunden med ord, även om det ibland verkar som om vi tror att hundar talar samma språk som vi själva gör. Lägg därtill att hunden ibland kan/får göra det den är van vid men ibland inte. Vanor är just som det låter, någonting vi (och hunden) är van att göra och ofta gör utan att ens tänka på det innan vi utför beteendet.

Hundhjälpen i Uppland kurs

Förstår vi detta så förstår vi att beteendeförändring är inte så enkelt. Vi förstår också att när vi ger oss i kast med att vår hund skall ändra ett beteende så behöver vi verkligen ge den bra förutsättning att lyckas.

En bra förutsättning för hunden att lyckas ersätta en gammal vana med en ny vana skulle kunna se ut så här;

  • Planera vilken beteendeförändring du önskar. Tänk i termer om vad du vill och inte vad du inte vill. Det är väldigt svårt att träna ”inte beteenden”.
  • Vad skall du göra för att uppnå detta? Finns det förberedelser du kan göra som kan underlätta själva beteendeförändringen. Om den önskade beteendeförändring tex är att din hund skall ha fokus på dig när ni möter en hund i stället för på den mötande hunden, kan du betinga ett sk. uppmärksamhetsljud. På detta sätt blir det lättare för hunden att utföra den beteendeförändring du önskar.
  • Var konsekvent. Tänk på vågskålen. Om din hund ofta fortsätter att utföra det oönskade beteendet i stället för det nya önskade beteendet, får den inte en ny vana och har heller inte en aning om vad det är du önskar. Kom ihåg att vanan är så mycket mer befäst jämfört med det nya beteendet. Varje gång hunden utför det beteendet den är van vid blir det ytterligare befäst och den nya andra beteendet svårare att utföra.
  • Träna det nya beteendet i en miljö som underlättar för hunden att utföra det du önskar. I exemplet med hundmötet ser du till att du och din hund har ett ordentligt avstånd till den mötande hunden.
  • Hjälp din hund att utföra alternativa beteende. Bästa sättet att bryta en vana/beteende är att det inte sker/utövas alls. När du tex går på en hundträning och din hund har för vana att göra något som den nu inte skall göra längre ge den en aktivitet att utföra som alternativ till sin vana. Se upp så du inte börjar resonera med den; Hörru sluta, lägg av. Jag har ju sagt till dig att… samtidigt som hunden utför just sin vana, som du nu vill ändra på. Då blir du bara tjatig och varken vi människor eller hundar lyssnar på tjat.
  • Tala om för hunden precis när den gör rätt och utför den nya önskade beteendet, tex när den tittar på dig och har fokus på dig vid hundmötet. Använd din belöningsmarkör och belöna hunden där du vill ha den och med någonting som hunden verkligen uppskattar och tycker är supergott.
  • Handlar den nya vanan om att din hund skall vara lugnare, var lugn själv. Handlar den nya vanan om att din hund skall vara mer taggad och ha mer energi, bjud den på ökad energi från dig själv.
  • Låt inte din frustration gå ut över din hund. Gå tillbaka till din planering för att se vad du behöver förändra för att hjälpa din hund byta ut sin nuvarande vana mot en ny önskvärd.
  • Ligg steget före. På så sätt ökar du din och din hunds chans att lyckas. Om inte finner du dig själv i en situation där du behöver ”släcka en brand” eftersom din hund hunnit utföra sin vana eftersom du inte var beredd.
hundar som sover

Lycka till!