Coronahunden

Hundhjälpen i Uppland utbildar Sveriges första Coronahundar!

Hundhjälpen i Uppland ska tillsammans med Uppsala universitet, Region Uppsala och Stock hundutveckling utbilda hundar för att detektera SARS-CoV-2.
Efter utbildningen kommer resultatet utvärderas av forskare på Uppsala universitet, ett unikt vetenskapligt samarbete.

Hundar har ett fantastiskt luktsinne. Deras förmåga att upptäcka och särskilja en doft från en annan doft är vida mer sofistikerat än de testinstrument som idag finns. ”Allt som finns” kan hundar detektera.  Vad det är hundar doftar är det ingen som vet eftersom det inte finns så förfinade instrument som hundens luktsinne. Det vi vet är att doften består av en molekylblandning av fett och vätska. Och vi vet av erfarenhet att hundar kan detektera.  Till exempel så används narkotikahundar världen över för att man vet att det fungerar. Ytterligare exempel är hundar som detekterar cancer, blodsockernivåer, kortisol osv.

De första Coronahundarna i Sverige, utbildade av  Hundhjälpen i Uppland och Stock hundutveckling, ska urskilja personer smittade av SARS-CoV-2 från personer som inte bär på smitta.  Det görs på ett smärtfritt, tidsbesparande och kostnadseffektivt sätt där hundarna doftar på en kompress som personen i fråga strukit i sin nacke och hals.

Hundarna ger oss ett viktigt verktyg för att minimera smittspridningen av SARS-CoV-2. Samhällsnyttan av att låta hundarna arbeta på platser med många människor går inte att övervärdera.

Samarbete

Hundhjälpen i Uppland samarbetar med Uppsala Universitet, Region Uppsala och Stock hundutveckling för att utbilda de första Coronahundarna.

Läs mer om vårt samarbete här .

För mer information

Har du generella frågor om Coronahunden? Kontakta oss på:

e-post: johanna@hundhjalpen.nu

tel: 018-120075

Är du intresserad av att köpa tjänsten? Kontakta oss på:

e-post: niklas@hundhjalpen.nu

tel: 018-120075

Är du intresserad av att investera? Kontakta oss på:

e-post: niklas@hundhjalpen.nu

tel: 018-120075

Coronahundarna i media

Video: Svenska Dagbladet