Vi vet från inlärningspsykologin att de beteenden vi vill ha mer av ska vi förstärka, både hos människor och hundar. Att belöna hunden på rätt sätt handlar om att använda förstärkning som verkligen uppfattas som positiv och motiverande. För att skapa ett starkt och varaktigt beteende behöver belöningen ges ofta i början, så att hunden förstår vad som lönar sig.

Med tiden kan förstärkningsfrekvensen justeras, men grunden är att belöna hunden konsekvent för att forma önskade beteenden och skapa en trygg och lärorik inlärningsmiljö.

Dessutom behöver förstärkningen för hunden ha ett högt värde, något som hunden verkligen är villig att arbeta för. Det betyder då också att om vi råkar förstärka eller låta hunden bli förstärkt av sådant vi inte önskar, får vi mer av de beteendena också.

Sä här belönar du hunden på rätt sätt

Inlärning

Ta tex detta med följsamhet, att hunden går nära bredvid vår vänstra/högra sida. För att hunden ska förstå att det är vid sidan och just vid sidan vi vill att hunden skall gå, behöver vi se till att hunden blir förstärkt för att göra just det och ingenting annat. Att hunden går precis vid sidan och inte någon annan stans.

Förstärkningen behöver vara av sådant slag och med sådan frekvens så att hunden kopplar ihop förstärkningen med beteendet (gå nära vid vår sida). På så sätt lär sig hunden vad den skall göra och att det lönar sig att göra precis så. Och det som lönar sig gör hunden. Under inlärning lär vi alltså hunden att göra ”rätt” (det önskade).

Efter inlärning

Så vi vet att under inlärning av alla beteenden behöver vi den här höga belöningsfrekvensen och med något som hunden verkligen är beredd att arbeta för. Men när hunden har förstått beteendet och gärna utför beteendet är det dags att förändra detta. Vi måste komma vidare. För om hunden tex endast går vid sidan vid hög förstärkningsfrekvens men inte annars, kan inte hunden beteendet ännu.

Vi behöver alltså göra någonting däremellan. Enklast är att succesivt minska ned på hur ofta vi förstärker hunden. Man kan kalla det för att öka kravet på hunden för att förstärkning ska ske. Tex vid följsamheten vid vår sida. Från att ha förstärkt hunden när den går vid sidan hela tiden går man nu några meter mellan varje förstärkning och sedan lite längre och lite längre osv.

Det görs alltså stegvis, kravet ökar och förstärkningen kommer så ofta eller så sällan som hunden behöver för att fortfarande klara av att gå precis vid sidan.

Belöna hunden rätt för att bygga självförtroende – från osäkerhet till “Jag kan det!”

Nu kan hunden detta och går precis vid förarens sida. Så vill vi att det skall förbli och då övergår vi till det som ibland kallas ”intermittent förstärkning”. Ibland förstärks hunden ett par gånger tätt inpå och ibland kommer det ingen förstärkning på länge. Tänk på en enarmad bandit, hunden vet inte när förstärkningen kommer men gör som den har lärt sig, det lönar sig i längden.

Genom att belöna hunden på detta sätt skapar vi en känsla av förväntan och engagemang i träningen. Hunden lär sig att hålla fokus och arbeta uthålligt eftersom den aldrig vet exakt när belöningen kommer, men den har lärt sig att det alltid lönar sig i längden.

För att behålla glädjen i träningen är det också bra att ibland överraska med en extra stor belöning när hunden gör något särskilt bra. På så sätt stärker vi hundens vilja att samarbeta och ser till att inlärningen blir både hållbar och rolig för både hund och förare.

Vill du lära dig hur du bäst belönar din hund och skapar en långsiktig och pålitlig inlärning? Hos Hundhjälpen i Uppland erbjuder vi kurser där du får praktisk kunskap om hur du kan använda belöningar på rätt sätt för att förstärka önskade beteenden och skapa en trygg, motiverad och samarbetande hund. Våra erfarna instruktörer hjälper dig att förstå hur du kan anpassa belöningsstrategier efter just din hunds behov, oavsett om du tränar vardagslydnad eller för tävling.

Värdet av hund belöningar

Så för att först lära vår hund så att den sedan ska kunna, behöver vi gå från en hög förstärningsfrekvens och till en låg sådan för att slutligen bli en ”enarmad bandit”. Våga utmana dig och din hund så att ni till slut får ett inlärt beteende som håller.

Lycka till!