Evidensbaserade träningsmetoder för hund är vetenskapligt grundade och effektiva. Det handlar om hållbar inlärning och beteendeförändring för din hund. Att hänvisa evidensbaserad inlärning och träning som någonting nytt, någonting mjukt eller en metod bland andra metoder håller inte.

Det var länge sedan som exempelvis forskarna Ivan Pavlov och BF Skinner publicerade sina resultat och som lade grunden till det som sedan kallas inlärningspsykologi. Alla som någon gång läst psykologi, pedagogik och inlärning har studerat operant (BF Skinner) och klassisk inlärning (Ivan Pavlov).

träningsmetoder för hund hos Hundhjälpen i Uppland

Det var även decennier sedan inlärningspsykologin och beteendeanalys gjorde sitt intåg i hundvärlden och i hundträning. Då hade tex amerikanska biologer och tränare redan använt sig av detta länge, tex för att träna valar, katter, fåglar mm åt amerikanska Försvarsmakten.

BF Skinners ”fyrfältare” om positiv och negativ förstärkning och bestraffning belägger hur ett beteende ökar eller minskar. Om ett beteende förstärks (belönas) får man mer av det beteendet och om ett beteende inte förstärks (belönas) får man mindre av det.  Alla däggdjur uppfattar belöning som någonting positivt och därför beredd att arbeta för. När det gäller hundar använder man därför ofta mat och leksak. Felaktigt har detta beskrivits som “köttbullemetoden” dvs man stoppar mat i hunden utan att bry sig om vad man förstärker/belönar.

Träningsmetoder för hund baserade på vetenskap och erfarenhet hos Hundhjälpen i Uppland
Träningsmetoder för hund baserade på vetenskap och erfarenhet hos Hundhjälpen i Uppland

Att arbeta evidensbaserat med inlärning och beteenden är inte en metod bland andra

Beteendeanalys är ett samlingsnamn för förståelse och förändring av beteenden. Syftet är få fram socialt och psykologiskt värdefulla beteendemönster. Beteenden analyseras i förhållande till miljöfaktorer och den funktion beteendet fyller. Så när det handlar om hundträning använder man sig bla. av avstånd, sinnesstämning och för hunden mindre eller mer störning i kombination om etologiska kunskaper om hunden.

Att hundbranschen är en värld fylld av självutnämnda tyckare, experter, påståenden och hänvisningar till dito, grannen etc.  är välkänt för oss alla som har hund. På Youtube kan man hitta hur många filmer som helst av de som påstår att ”detta” är den rätta metoden eller det absoluta sättet att lära en hund X, komma tillrätta med hundproblemet Y osv. Otaliga är de grupper på sociala medier där hundägare söker råd för något och tråden svämmar snart över med påståenden om hur hen bör gå till väga.

Upptäck våra hundkurser på Hundhjälpen i Uppland, där vi använder evidensbaserade träningsmetoder som bygger på vetenskap och erfarenhet. Vi fokuserar på hållbar inlärning och beteendeförändring för din hund. Vår metod går bortom trender och erbjuder långsiktiga lösningar för ett starkare band mellan dig och din hund.

Träningsmetoder för hund baserade på vetenskap och erfarenhet hos Hundhjälpen i Uppland

Det är dags att flytta fram positionerna ett steg. Det evidensbaserade kan aldrig jämföras med sådant som någon själv hittat för att sedan ev kalla det än det ena än det andra. Vanligt bland hundtränare är påståenden som, ”Jag använder inte någon särskild metod, jag använder det som fungerar”. Vi skulle aldrig (tack och lov) acceptera att ex läkare och lärare arbetade utifrån den devisen. Varför det skall vara ok och acceptabelt när det gäller hundar (eller andra djur) är svårt att förstå.

Evidensbaserade träningsmetoder för hund: En överlägsen och hållbar lösning

Att ha hund är som att leva i en ”Global Village” vad gäller råd och påståenden om hur man skall vara, göra och bete sig mot sin hund. I en studie från universitetet i Adelaide i Australien från 2022 tillfrågades hundägare om sina förhållningssätt och metod/er.  Resultaten visade att man utgick från den metod/er som den person man senast pratat med hade sagt/hävdat.

Dessutom fanns en uppfattning om att ”min ras är speciell och kräver därför något särskilt och annorlunda”.  Hundar utsätts alltså för olika metoder och tillvägagångssätt igen och igen. Vi kan utan att behöva ha särskilt mycket fantasi förstå hur förvirrande detta skulle vara för oss människor. Varje dag eller vecka som jag kommer till jobbet eller skolan gäller något nytt och annorlunda. Det som lönade sig senast är nu förenat med straff för att sedan ändras och vara tvärtom igen. Den värld som våra hundar lever i är en många gånger obegriplig och stressframkallande tillvaro.

Den rent etiska aspekten är ytterligare en fråga att fundera över en stund. Är det ok att göra en annan individ illa, skrämma, hota, göra osäker eller rädd? Enligt svensk djurskyddslag är det inte ok. Trots detta görs hundar illa, skräms och hotas dagligen hemma, på träningar och kurser.

En ganska otäck fakta om aversiver, alltså när vi utsätter hunden för ett för hunden uppfattat obehag, är att det är förstärkande/belönande för den som utdelar aversiven. Detta eftersom det ofta leder till en snabb önskvärd förändring för stunden. Den samlade forskningen visar att evidensbaserad inlärningspsykologi ger mer bestående beteendeförändringar jämfört med tillämpning av aversiver.

Att lära och lära sig om att förhålla sig till sin hund och träna sin hund enligt evidensbaserad forskning och beprövad erfarenhet är inte en metod bland andra. Det är beprövad kunskap.