Förekomsten av aversiva metoder, som att skrämma, hota, slå och hänga (e-halsband och tagghalsband) beror ofta på flera faktorer, inklusive felinformation, frustration och en önskan om snabba resultat. Tränare som använder aversiva metoder utnyttjar detta, antingen som ett sätt att försörja sig oavsett vilken effekt sådana metoder kan ha på hunden eller för att de saknar erfarenhet och kunskap för att göra bättre.
Det är lätt att övertyga en desperat person att det enda sättet att uppnå målet är att skada hunden. Mycket få ägare är likgiltiga eller grymma av egen vilja.
Så varför använder vissa människor dessa verktyg och/eller tillvägagångssätt?

Hundhjälpen i Uppland erbjuder kurser baserade på vår evidens, vilket innebär att våra metoder och instruktioner grundar sig på aktuell forskning. Vi fokuserar på att stärka kommunikation och samarbete mellan hund och ägare, vilket bla leder till mer effektiv och hållbar träning. Läs mer om Hundhjälpen i Uppland.
Vi arbetar vi med positiv förstärkning för att utveckla en trygg och harmonisk relation. Genom våra kurser får du konkreta verktyg för att förbättra både din och din hunds samspel. Utforska vårt kursutbud och lär dig hur du kan träna din hund på ett vetenskapligt grundat och etiskt sätt.
Brist på kunskap
Många människor är inte fullt utbildade om positiva förstärkningstekniker och deras långsiktiga fördelar. De kanske inte förstår psykologin bakom hundbeteende eller den potentiella skada som aversiva metoder kan orsaka.
Felinformation
Aversiva verktyg marknadsförs ofta smart som snabba lösningar för “envisa” eller “dominerande” hundar. Vissa tränare eller online-resurser främjar fortfarande föråldrade dominansbaserade träningsmodeller. Produktionen av aversiva verktyg är en mångmiljonindustri, så de marknadsförs hårt.
Frustration och desperation
Ägare som hanterar utmanande beteenden kan känna sig överväldigade och vända sig till aversiva metoder av desperation. Snabb undertryckning av oönskade beteenden kan verka tilltalande när positiv träning kan vara effektiv men känns långsam i jämförelse eller ineffektiv på grund av felaktig implementering.
Att hantera de underliggande orsakerna kräver mycket mer tanke än att undertrycka de yttre tecknen på beteende.
Omedelbara resultat
Aversiva metoder kan undertrycka oönskade beteenden på kort sikt, vilket ger en illusion av framgång. Men detta tillvägagångssätt ignorerar ofta den grundläggande orsaken till beteendet och kan leda till allvarligare problem senare, såsom ångest eller aggression. Men vi lever i en värld där människor har vant sig vid omedelbar tillfredsställelse. Våra hundar har inte hängt med i tiden!
Kulturella normer
I vissa samhällen har användningen av aversiva metoder normaliserats, och positiv förstärkning kan ses som “mjuk” eller ineffektiv.
Mänsklig natur
Människor dras ofta till metoder som snabbt hävdar kontroll, särskilt om de tror att hunden är “olydig” med flit. Eller ännu värre, att hunden försöker dominera och ta kontroll över familjen. Detta perspektiv bortser från att de flesta hundbeteenden drivs av ouppfyllda behov, rädsla eller förvirring, inte av trots eller en plan för att dominera familjen.
Missförstånd om positiv förstärkning
Vissa ägare tror att positiv förstärkning innebär att muta hundar eller låta dem “komma undan med dåligt beteende.” De kanske inte förstår hur man sätter och upprätthåller gränser konstruktivt utan bestraffning.


Argumentet för positiv förstärkning-baserad träning
Positiv förstärkning bygger förtroende, lär ut önskade beteenden och hanterar de underliggande orsakerna till oönskade handlingar. Även om det kan ta längre tid att se resultat, inkluderar de långsiktiga fördelarna:
-
- Ett starkare band mellan hund och ägare.
- En gladare, mer självsäker hund.
- Minskad risk för rädslebaserade beteenden eller aggression.
Att utbilda människor om effektiviteten och de etiska fördelarna med positiv träning och visa hur det fungerar i verkligheten är nyckeln till att ändra perspektiv bort från aversiva verktyg.
Översatt från engelska med några tillägg med tillåtelse från J Fitzpatrick, Cosford Dog Training, UK