Vi får ofta just den frågan: Hur ofta ska man träna med sin hund?
I svensk ordbok står det om träning att det betyder, “metodiska försök att förbättra någon färdighet genom särskilt anpassade övningar” och enligt Wikipedia är träning, ” metodiska övningar i syfte att förbättra en färdighet”.
För att få en väluppfostrad hund behöver du lära den rätt beteende. Det rekommenderas att träna ofta, till exempel i tre korta pass per dag. Träningsklasser hålls vanligtvis en gång i veckan, men du kan självklart träna hemma också.
Vad betyder träning för hundar?
Så när vi tränar med vår hund innebär det alltså att jag och min hund genom metodik ska försöka bli bättre på någonting. Lägger vi därtill inlärning som betyder ”en bestående beteendeförändring” så skulle man enkelt kunna säga att det vi tränar på ska bli bestående. Så hur ofta ska man göra det då? Lite tillspetsat skulle man kunna svara att det beror på vad man vill förändra och vad som ska vara bestående.
Om du vill träna din hund i sällskap av andra och erfarna instruktörer, ta en titt på våra terminsatsningar. Här lär du dig steg för steg med tid att öva mellan lektionerna. Du får tillgång till en instruktör hela terminen via en exklusiv kursgrupp för frågor, filmer och feedback. Små grupper ger personlig hjälp – en riktig träningsresa!

Vi tänker på träning som ett förhållningssätt. Något som man förhåller sig till hela tiden med sin hund. Det är vi som hittar på vilka färdigheter våra hundar ska ha och inte behöver ha. Och eftersom hundar lär, och endast lär genom erfarenhet och konsekvens behöver träningen vara konsekvent om färdigheten ska uppnås och bli bestående.
Konsekvensens betydelse i träningen
Vill jag att min hund ska ha en färdighet som innebär att den avhåller sig från att springa fram mot mötande människor och hundar så behöver jag se till att det inte sker. För om min hunds erfarenhet blir att konsekvensen av mötande människor är att man springer dit ibland så tränar de inte på den färdighet jag hade tänkt mig.
Om jag vill att min hund ska en färdighet som innebär att den håller sig bredvid mig när vi promenerar i affärer så behöver jag se till att det blir så hela tiden. För om den ibland håller sig vid min sida men ibland inte så övar den inte på färdigheten att hålla sig vid min sida. Konsekvensen av promenad i affärer är att ibland hålla sig till mig och ibland undersöka varor på hyllorna.
Det här är ibland lättare att ta till sig när vi tränar moment för tävling. Det är inte särskilt sannolikt att vi går en kurs i tävlingslydnad där vi tex ska träna färdigheten att hunden ska kunna sändas framåt men ibland träna det och ibland skicka den bakåt. Eller om vi ska lära hunden 8ans frestelse i Rallylydnad, ibland låta hunden ta frestelsen och ibland inte.
Att träna hunden som ett förhållningssätt i vardagen
Det verkar vara enklare för oss att förstå detta med träning, färdighet och konsekvent träning när det handlar om tävling jämfört med alla sk. moment och färdigheter vi önskar i vardagen. Och då är det ändå vardag alla dagar i veckan året om. Varför är det så? Är det svårare att träna vardagsfärdigheter jämfört med tävlingsfärdigheter? Nej inte alls. Kanske vet vi inte riktigt vilka färdigheter vi önskar att vår hund ska ha i vardagen och därför blir det lite som det blir.
Och givetvis kan det vara enklare att vara konsekvent inom en begränsad tid under kurstimmen eller under den stund jag tex. tränar färdigheten framåtsändande.

Det finns en studie från Sveriges Lantbruksuniversitet: “Fysisk aktivitet och träning hos valpen och den växande unghunden”, som belyser hur motion och träning påverkar unghundens utveckling. När vi funderar över hur ofta man ska träna med sin hund, är det viktigt att anpassa träningen efter hundens ålder och behov. Valpar och unghundar bör tränas med försiktighet för att undvika överbelastning, samtidigt som de får lagom med stimulans för en sund fysisk och mental utveckling.
Önskar vi bestående färdigheter även i vardagen är vår största hjälp att vi vet vilka färdigheter vi önskar och anamma ett förhållningssätt att det gäller jämt – Och då tränar vi alltid!
Hur ofta ska man träna med sin hund? Det beror på hundens behov och mål, men korta, regelbundna pass ger bäst resultat. Konsekvens och positiv förstärkning är nyckeln!
Alla aktuella kurser som ges på Hundhjälpen i Uppland. Välj kurs eller kategori som passar dig!